Navigatie overslaan
Alle berichten

16 vogelsoorten gered van de rand van de afgrond

Geplaatst op 4 november 2015

Met uw steun zijn de afgelopen tien jaar 16 vogelsoorten gered van de rand van de afgrond. Samen met BirdLife International zet Vogelbescherming Nederland alles op alles om het uitsterven van ernstig bedreigde vogelsoorten te voorkomen.

De inzet van Vogelbescherming bestaat uit het financieel ondersteunen van het Preventing Extinction Programme (PEP) van BirdLife. Zo kon het uitsterven van unieke vogels als de markiezenmuskaatduif, balispreeuw, Californische condor of heremietibis worden voorkomen. Zonder actieve bescherming zouden deze soorten er niet meer zijn. Nu hebben ze weer een toekomst. Mede dankzij iedereen die Vogelbescherming steunt.

2 aansprekende succesverhalen

Illustratief is het succesverhaal van de heremietbissen in Marokko. In 1998 waren er in Marokko nog maar 59 broedparen. De kwijnende populatie was ten dode opgeschreven. Maar de negatieve tendens is gekeerd door actieve bescherming van het leefgebied, het opleiden van gidsen en parkwachten en het bewust maken van de lokale bevolking. Dit jaar brachten 116 paren een recordaantal van 205 kuikens groot. Er zijn nu weer bijna 500 kaalkoppen in het wild!

Een soortgelijk succes is geboekt met de rarotongamonarch die leeft op de Cook Eilanden. Minder dan 50 waren er ooit nog maar over van deze unieke kleine vliegenvanger. Ratten en verwilderde katten roofden vrijwel alle nesten leeg. Uitsterven was nog slechts een kwestie van tijd. Maar nadat de ratten succesvol waren bestreden, veerde de rarotongamonarch op en inmiddels hoppen er weer meer dan 300 exemplaren in het wild rond!

Internationale samenwerking loont

Het Preventing Extinction Programme laat zien hoe effectief BirdLife International wereldwijd vogels beschermt. Vogelbescherming is de Nederlandse BirdLife Partner. BirdLife is actief in meer dan honderd landen, beheert meer dan een miljoen hectare natuurgebied en heeft ruim tien miljoen leden en aanhangers. Daarmee is het een van de grootste natuurbeschermingsorganisaties ter wereld.
Dat is maar goed ook. Want van de ongeveer 10.000 vogelsoorten worden er bijna 1.186 met uitsterven bedreigd, waarvan 190 acuut. Voor die laatste groep, de ernstig bedreigde vogels, is het Preventing Extinction Programme opgezet. Ondanks de successen is er dus nog veel werk te doen. Want ook tot de verbeelding sprekende soorten als de lepelbekstrandloper en reuzenibis en tientallen andere prachtvogels dreigen nog steeds over de rand te buitelen. Zij hebben onze hulp keihard nodig.

Steun ambassadeur Arjan

Het Preventing Extinction Programme wordt behalve door leden en donateurs van Vogelbescherming en andere partnerorganisaties van BirdLife óók gefinancierd via ‘Species Champions’. Dit zijn ambassadeurs die geld inzamelen en het beschermingswerk promoten. Onder hen prominenten als de Britse Sir David Attenborough.
Een Species Champion uit eigen land is vogelaar Arjan Dwarshuis. Hij probeert in 2016 een nieuw ‘wereldrecord vogels kijken’ te vestigen om daarmee zoveel mogelijk geld op te halen voor het Preventing Extinctions Programme. Voor dat record moet Arjan meer dan 5.500 vogelsoorten in een jaar tijd ‘scoren’. Arjan doet dit voor Vogelbescherming en BirdLife en hoopt zo in een jaar tijd 100.000 euro binnen te halen. Elke cent daarvan gaat linea recta naar het beschermingsprogramma. Zo kunnen we nog meer vogelsoorten redden.

Arjan sponsoren?

Wil je Arjan Dwarshuis sponsoren als Species Champion en zo het Preventing Extinctions Programme financieel steunen? Kijk dan hier.

Lees meer, doe mee!

Wil je meer weten over het Preventing Extinction Programme van BirdLife, de successen en wat er nog nodig is om soorten te redden? Lees dan hier de (Engelstalige) brochure.