Toon alle berichten

De fraaie baltsvluchtjes van de holenduif

Geplaatst op 30 januari 2015

Op zachte winterdagen nemen holenduiven al in januari een kijkje bij hun nestholen. Toch is het pas in maart en april dat je overal in oude loofbossen het onopvallende maar vér dragende doffe gekoer van de mannetjes hoort.

Holenduiven zijn schuw; je moet de tijd nemen om de mannetjes uitsloverig, met opgezette borst en gespreide staart, achter de vrouwtjes aan te zien lopen. Het mannetje is een tikje groter en iets opvallender gekleurd en getekend.

Met fraaie baltsvluchtjes adverteren ze hun uitverkoren nestholte. Hierbij zweeft de man bochtjes met in een V gehouden vleugels.Holenduiven broeden vaak in kleine kolonies. Ze verdedigen geen territorium omdat ze op graslanden en akkers in de buurt voedsel zoeken.

 

Deel dit bericht

Populair