Navigatie overslaan
Alle berichten

Verwen je vogeltuin met compost!

Geplaatst op 14 november 2014

Vogels moeten eten en het is hartstikke leuk als ze dat in jouw tuin komen doen. Omdat jouw planten insecten trekken en bessen en zaad bieden. Maar wat krijgen die planten te eten? Verwen ze met superfood uit jouw slimme compostmaker. Ook interessant voor héél kleine tuinen.

Om te kunnen groeien, gezond te blijven en zaad te schieten hebben planten lucht, licht, water en mineralen nodig. Lucht en licht lijken onuitputtelijk, water moet je nogal eens zelf aanvoeren en mineralen... Bedreven tuiniers weten precies hoe ze hun planten verwennen met kunstmest of echte stalmest. Maar het kan leuker en goedkoper. Dat leert ons biologe Roelke Posthumus, schrijfster van het boek 'Een hoop leven'.

Broodnodige mineralen

De natuur zelf werkt niet met kunstmest en op de meeste plaatsen ook niet met echte mest. In de natuur zorgen bacteriën voor de broodnodige mineralen zoals stikstof, koolstof, calcium, kalium en fosfor. Bacteriën - schimmels, gisten en kleine beestjes trouwens ook - vreten afval en laten als dank die broodnodige mineralen achter. Zo kan het gebeuren dat een hoop tuinafval na een poosje onherkenbaar is veranderd; het is compost geworden! Voor keukenafval gaat hetzelfde verhaal op.

Composthoop maakt superfood

Compost is superfood voor je planten. Je kunt het kopen; het zit in zakken met potaarde of tuingrond. Maar daar kleeft een nadeel aan; er zit nogal veel hoogveen in. Hoogveengebieden zijn uniek en zeldzaam. Eenmaal afgegraven komen ze nooit meer terug. Dus wat doen wij? We maken zelf het belangrijkste bestanddeel van potgrond of tuingrond. We bouwen daartoe een composthoop.

Wie een grote tuin heeft maakt bakken van een vierkante meter. Als je tuin maar klein is kun je met een kist of een ton uit. Je kunt zelfs op een balkon aan de slag, uiteraard met een bescheiden kist of ton. Hoe doen we het?

Zo doen we dat:

  • Leg op de bodem wat takkenmateriaal.
  • Daarover een centimeter of drie keukenafval of plantenresten.
  • Dan zo'n zes centimeter takjes, papier, karton, bladeren, hout: net wat je hebt.
  • Vervolgens weer drie centimeter keukenafval of plantenresten.
  • Af en toe een dun laagje grond (uit tuin of bloempot) en eischalen.
  • Herhaal dit zolang het kan.

Zorg dat de boel niet uitdroogt en geeft het geheel lucht door er van boven wat stokken in te steken. Je compost is binnen luttele weken klaar. Check het binnenste: is dat mooi rul donker spul dat een beetje plakt? Dan kun je er je planten mee gaan verwennen.

Recyclen is leuk!

Over compost, humus, het geheime pierenleven en heel bijzondere recyclingtoiletten kun je prachtige dingen lezen in het amusante en leerrijke boek van Roelke Posthumus. Wel beschouwd is ook je tuin één grote recyclingmachine. Daar kun je aan meedoen - met je eigen composthoop - maar ook gewoon over lezen. Voor de lol.

Een hoop leven - Grond, humus en compost. Door Roelke Posthumus en Anjo Mutsaarts. KNNV Uitgeverij. ISBN 9789050115186, € 17,95.