Navigatie overslaan
Grutto / Ruwan Aluvihare Alle berichten

Liefdesverklaring aan de grutto

Geplaatst op 23 april 2021

Het begin van het voorjaar is voor mij het vreugdemoment van het jaar. Het komt langzaam op gang, maar dat is het leuke. Fruitbloesems, de eerste hommel die voorbij zoemt, een enkele vlinder fladderend over de tuin, het kabaal van kokmeeuwen en grote sterns. En dan het hoge “joe-toe... joe-toe... joe-toe...”, de roep van de grutto. De naam van de vogel is een afgeleide van het geluid (u-tto), maar mijn fonetische weergave vind ik beter! Onze nationale vogel is een karaktervolle soort. Ik vind grutto’s elegant, krachtig en mooi gekleurd. Ze ogen bovendien vriendelijk en zijn vaak aan het woord.
Grutto / Ruwan Aluvihare Grutto / Ruwan Aluvihare

De maan

Van de grutto word ik nooit moe. Als zij zich op de grond bevinden, zijn ze prachtig. In de lucht tonen zij hun waanzinnige vliegkunsten. Deze langeafstandsvliegers kunnen duizenden kilometers non-stop vliegen. De grutto baltst in kleine groepjes en dan hoor je de karakteristieke roep versneld en in lange reeksen achter elkaar, “JoetoeJoetoeJoetoe”. De vogels gedragen zich als heuse stuntvliegers van de luchtmacht met spectaculaire formatievluchten. De show is met veel snelheid en precisie een adembenemende spektakel, vooral als de maan er ook is.

Grutto / Ruwan Aluvihare Grutto / Ruwan Aluvihare

Geduldig wachten

Enkele gebieden op Texel zijn gelukkig nog grutto-landschappen. De foto’s zijn genomen in De Bol, Waal en Burg en de Muy. Hoewel het voor mij geen doelsoort is voor een dagje fotograferen, laat ik deze fotogenieke soort nimmer links liggen. Grutto’s zijn geen schuwe vogels. Als ik stil en geduldige wacht, komen ze vanzelf dicht bij.

Grutto / Ruwan Aluvihare Grutto / Ruwan Aluvihare

Als er eentje luid roepend telkens om mij heen vliegt, ben ik waarschijnlijk (te) dicht bij een nest gekomen, waarbij ik nooit van het pad afga. Ik loop dan snel door, of maak een wijde boog om de grutto heen. 
Zoals zoveel weidevogels is ook de grutto in Nederland en wereldwijd helaas sterk bedreigd. Een jaarlijkse achteruitgang in Nederland van 5%. Op plekken waar ik vroeger veel grutto’s zag, zijn ze veel zeldzamer geworden. De oorzaken zijn bekend: intensieve landbouw, droogte en habitatverlies. Intussen worden de weidevogels ook geplaagd door predatoren. Ik moet niet eraan denken dat wij deze prachtvogel in Nederland moeten gaan missen. Dan wordt het voorjaar een stuk minder leuk en vreugdevol!

Vele uren spendeert Ruwan Aluvihare jaarlijks in de Nederlandse natuur, vooral op Texel, genietend van de omgeving en… van vogels. Hij deelt zijn vogelfoto’s en -verhalen met ons

De grutto, die Ruwan deze maand heeft gefotografeerd, is in gevaar. Onze nationale vogel, de koning van de weide, gaat jaarlijks met 5% achteruit! Dat kan niet zo doorgaan. Vogelbescherming heeft samen met veel andere partijen en op initiatief van Pieter Winsemius een Aanvalsplan Grutto opgesteld. Dat plan kreeg veel steun van Kamer en regering. Alleen, de regering stelde een fooi beschikbaar om het uit te voeren. Dat moet anders. Teken daarom de petitie. Dank u wel! 

Help met je mooiste vogelfoto

Help ons met mooi beeldmateriaal het enthousiasme voor vogels te vergroten. Wij maken een selectie en we zetten de mooiste foto's online. Uit deze foto's kiezen we elke maand de allermooiste.

Bekijk de galerij en doe mee

Onze boerenlandvogels

Waar hoor je nog het heldere 'grutto, grutto’? De vogels van het boerenland hebben onze hulp nodig, vóór de allerlaatste vogel of bloem verdwenen is. Onze inzet: meer natuurrijk boerenland.

Hoe kun je helpen?

Gerelateerde items