Navigatie overslaan
Zwarte ruiter en tureluur / Shutterstock Alle berichten
Zwarte ruiter en tureluur / Shutterstock Gert Ottens

Door Gert Ottens
Medewerker Vogelbescherming

Tureluur vs. zwarte ruiter

Geplaatst op 23 september 2020

Langbenig en langsnavelig zijn ze allebei: tureluur en zwarte ruiter. Bovendien hebben ze beide rode snavels en poten. Kortom, een lastig duo om uit elkaar te houden. Behalve tijdens het broedseizoen, dan is de zwarte ruiter onmiskenbaar.

Tureluurs behoren tot de meest algemene steltlopers van Nederland. Tijdens de voor- en najaarstrek – die al in de zomer begint voor deze vogel – zijn ze op veel waterrijke plekken te zien, vooral in het Waddengebied en de zuidwestelijke Delta. Hier overwinteren ze ook in kleinere aantallen, behalve als het vriest; dan trekken ze zuidwaarts. Als broedvogel kunt u tureluurs aantreffen in alle bekende weidevogelgebieden.

Zwarte ruiters broeden niet in Nederland; dat doen ze in Noord-Europa en het noorden van Rusland. In april en mei en in juni-september trekken ze door ons land, vooral via het Waddengebied, maar ook ondiepe zoetwaterplassen in het binnenland. Overwinteren doen ze in Afrika.

Infographic tureluur en zwarte ruiter Infographic tureluur en zwarte ruiter

Tureluur

Jonge vogels van tureluur en zwarte ruiter lijken op elkaar, net als wanneer de volwassenen in winterkleed zijn. Maar tureluurs zijn gedrongener. Ze hebben relatief korte snavels en poten. Foerageren doen ze door rustig rond te lopen op slikrandjes en af toe te stoppen om met de snavel in de grond te prikken. Hun poten zijn rood, net als de snavel, die ook een donkere punt heeft. Bij jonge vogels is dat meer oranje-geel. In vlucht valt meteen de brede witte achterrand aan de vleugels op.

Tureluur / Shutterstock Tureluur Tureluur / Shutterstock

Zwarte ruiter

Zwarte ruiters zijn wat eleganter om te zien. Met hun lange poten en snavel lopen ze actief voedsel te zoeken in het water, waarbij ze vaak ook zwemmen. Soms bijna kopje onder gaand. De poten zijn rood, en de dunne snavel is voor het merendeel zwart met een deels rode ondersnavel, oranje bij jonge vogels. Verder is de kop door een witte wenkbrauwstreep wat opvallender getekend dan bij tureluurs. Een belangrijk verschil met de tureluur is te zien als de vogels opvliegen; bij zwarte ruiters zijn de vleugels van boven effen donkergrijs.

Zwarte ruiter / Shutterstock Zwarte ruiter Zwarte ruiter / Shutterstock

Geluiden

Tureluurs zijn erg vocaal. Bij het opvliegen laten ze een luid, wat nerveus TUU-tuu-TUU horen. Zwarte ruiters klinken in zo’n situatie heel anders: iets wat zich laat vertalen als een kort TSJOE-iet.

De tureluur roept zijn eigen naam
Roep van de zwarte ruiter

Zomerkleed

In voorjaar en zomer zijn de soorten gemakkelijk uit elkaar te houden. Tureluurs zijn dan bruinig met zwarte vlekjes in het verenkleed versus een donkergrijs-zwart verenkleed van de zwarte ruiters met witte vlekjes. Ze zijn vaak samen te zien, dus dan is het in één oogopslag duidelijk. Bij zwarte ruiters lijken de poten in dit kleed trouwens vaak heel donker, bijna zwart. Dit komt bij de tureluur nooit voor, behalve misschien als ze vies zijn van modder.

Vogels herkennen

In de webshop van Vogelbescherming vind je alles voor en over vogels. Zoals een vogelgids om ze te herkennen. Bezoek onze winkel in Zeist of onze webshop voor een grote variatie aan de beste vogelgidsen.

Boeken in onze webshop

Meer verhalen .... in Vogels

Vogels is het tijdschrift voor onze leden, met prachtige fotoreportages en opmerkelijke verhalen. Een scala aan groot en klein nieuws, over vogels, kijk- en excursietips en nog veel meer. Word lid en ontvang
Vogels 5x per jaar.

Lees meer