Navigatie overslaan
Groenling / Shutterstock Alle berichten

De groenling gaat goed!

Geplaatst op 22 mei 2017

Wat een verademing: eindelijk een soort waarmee het gewoon goed gaat! De groenling. Ze zien er ook nog mooi uit, veroorzaken op geen enkele manier overlast en broeden graag in de buurt van mensen met zonnebloem(pitt)en.

Het aantal groenlingen in Nederland neemt al decennia gestaag toe. En het merkwaardige is, dat komt (grotendeels) door de toenemende verstedelijking. Groenlingen houden namelijk niet erg van open gebieden en ook niet van aaneengesloten bos, maar ze gedijen bij de afwisseling van een mooie, groene woonwijk!

Dat werpt vruchten af!

Wel driekwart van de groenlingen in ons land broedt in groene wijken. Zo ziet u maar: dat natuur-vriendelijk inrichten van de tuin werpt zijn vruchten af. Groenlingen doen we een plezier met een lekkere dichte conifeer (of spar of iets dergelijks) om in te broeden en ze zijn helemaal dol op rozenbottels en zonnebloemen.

Samen zoeken, is sneller vinden

Als u in de winter extra zonnebloempitten bijvoert krijgt u (vaak) een heel groepje in de tuin. Want ’s winters geldt voor groenlingen: samen eten zoeken, is sneller eten vinden! Ze nemen voor lief dat ze dan per persoon net wat minder hebben. Het voordeel weegt blijkbaar op tegen het nadeel.

Groenling / Elwin van der Kolk Groenling / Elwin van der Kolk

De mannetjes vliegen af en aan

Maar het is nu helemaal geen winter, het is bijna zomer! En de groenlingen zitten midden in het broedseizoen. Waarschijnlijk broeden de vrouwtjes nu (want het vrouwtje bouwt het nest en broedt) of is het eerste nestje jongen al uit het ei. Hoe dan ook vliegen de mannetjes af en aan met hapjes, want die broedende vrouwtjes of die schreeuwende jonkies moeten toch eten.

Raadseltje van Nico de Haan

U kunt de groenling verwarren met de sijs (vooral ’s winters, als ze hier zijn), want die heeft ook veel geel-groene tinten. Groenlingen zijn echter wat forser, met een dikke, krachtige snavel om zaden te kraken en vrij egaal van kleur. Sijsjes daarentegen zijn wat contrastrijker geel-zwart-groen en hebben spitsere snavels. Bij twijfel kunt u altijd nog terugvallen op het raadseltje van Nico de Haan: ‘het is groen, maar wordt plotseling geel’. Antwoord: ‘een opvliegende groenling’.

Help mee aan meer inzicht in sterfte groenlingen

Het gaat goed met de groenlingen, maar natuurlijk hebben ze ook wel eens een ziekte onder de leden. Het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) is het centrum dat ziekten bij wilde dieren in Nederland onderzoekt. Heeft u de afgelopen jaren zieke of gestorven groenlingen gezien? Vul dan de online enquête in op de website van Sovon Vogelonderzoek. 

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de beste artikelen van deze site via email. Tuintips, mooie vogels, nieuws over Vogelbescherming en vogels beschermen.

Aanmelden Vogels Digitaal

Gratis magazine Vogels dichterbij

Maak van uw tuin een vogelparadijs. Dit magazine staat boordevol mooie foto’s over vogels kijken en met veel praktische tips over vogels voeren, nestkastjes en vogelvriendelijke tuinen.

Bestel Vogels dichterbij