Navigatie overslaan
Zilverplevier / Shutterstock Alle berichten

Kijktip oktober: zilverplevieren uit Siberië

Geplaatst op 28 september 2017

Een kenmerkend geluid op rustige oktoberdagen is de ver dragende, melancholieke roep van een eenzame zilverplevier op trek. Het klinkt als klu-oe-wíet.

Is de zilverplevier in het voorjaar opvallend zwart-wit, in het najaar is hij stemmiger getekend en vooral te herkennen aan de opvallende zwarte okselveren. De zilverplevier is groter dan de verwante goudplevier, veel grijzer en ook meer een kustvogel.  

Zilverplevier / Elwin van der Kolk Zilverplevier / Elwin van der Kolk

Zoek ze aan de kust

Zilverplevieren zijn doortrekkers en wintergasten en in Nederland vooral op het slik te vinden, waar ze – zoals echte plevieren betaamt – hun voedsel op het oog zoeken. Ze lopen een stukje, staan stil, kijken goed rond, pakken eventueel een prooi en lopen weer verder.

Het voedsel bestaat vooral uit wormen, zoals zeepieren. Zilverplevieren zijn het talrijkst in het Waddengebied en de delta, maar soms zijn ze ook op akkers vlakbij de kust of op het strand te vinden.

Zilverplevieren komen van ver

De zilverplevier komt van heel ver; de soort broedt op de noordelijkst gelegen Arctische toendra’s van Rusland en Canada.

Door de ontoegankelijkheid van de broedgebieden werd het eerste nest van een zilverplevier pas in 1877 gevonden en beschreven door de Engelse industrieel Henry Seebohm. In zijn fascinerende boek Birds of Siberia is zijn relaas over zijn expeditie met hondensleeën te lezen, waarbij hij ook nieuwe vogelsoorten voor de wetenschap ontdekte, zoals de petsjorapieper.

Vogels kijken is spanning en ontspanning

Buiten zijn en genieten van je omgeving, de schoonheid van vogels gecombineerd met onverwachtse natuurmomenten en de vraag of het lukt om een favoriete soort te ontdekken.
We helpen de beginnende vogelkijker graag op weg.