Navigatie overslaan
Roodborst / Pixabay Alle berichten

Roodborst kiest: barre reis óf honger

Geplaatst op 5 oktober 2018

De roodborsten zijn in beweging. Heeft u er plotsklaps één in de tuin? Of ziet u hem juist helemaal niet meer? Waar zijn die parmantige, kleine vogeltjes toch mee bezig? En waarom doen ze allemaal wat anders?

Het worden spannende weken: gaat de roodborst uit uw tuin op weg naar Spanje of Portugal? Of arriveert er juist één uit Scandinavië? Soms merkt u niks, dan blijft uw roodborst lekker zitten waar hij zit. Roodborsten kiezen namelijk: wegtrekken naar de warmte of overwinteren in Nederland. Beide keuzes zijn riskant, maar de overwinteraars kunt u in elk geval een handje helpen.

Roodborst / Shutterstock Blijven overwinteren? Of wegtrekken naar het zuiden? Roodborst / Shutterstock

Roodborst-dilemma

Roodborsten moeten een afweging maken: misschien verongelukken of misschien verhongeren. Dat klinkt allebei niet best, maar uiteraard hebben beide opties ook voordelen. Zo bespaart een roodborst die hier overwintert, zichzelf een riskante reis. Daar staat tegenover dat eten vinden dan geen sinecure is.

Roodborst / Shutterstock Voldoende eten vinden om warm te blijven valt niet mee als er sneeuw ligt. Roodborst / Shutterstock

Koude roodborsten

Moeizaam is het ‘s winters, het leven van de roodborst. Het zijn namelijk insecteneters en insecten kruipen dan diep weg. Het dieet aanpassen en overstappen op bessen en zaden is onvoldoende oplossing als er een pak sneeuw ligt. En dat is nog niet alles: koude roodborsten hebben juist meer energie nodig dan normaal om op te warmen, dus moeten éxtra veel eten. Maar de dagen zijn kort en donker en in koude winters sterven er veel.

Roodborst / Pixabay Roodborsten zijn insecten-eters, maar ze kunnen 's winters overstappen op bessen en zaden. Roodborst / Pixabay

Een barre tocht waard

In Zuid-Europa is wél voldoende eten te vinden voor roodborsten, dat is het voordeel van wegtrekken. Dat maakt een barre tocht - verdwalen, slecht weer, aanvaringen (met ramen, hoogspanningskabels, windmolens, vliegtuigen), illegale jacht, uitputting - soms toch het risico waard. Scandinavische roodborsten blijven vaak hangen in Nederland: toch ietsje warmer, dus meer eten en een stuk minder ver vliegen.

Roodborst / Eva Borst - Fotogalerij Jonge roodborsten hebben nog géén rood borstje. Roodborst / Eva Borst - Fotogalerij

Niets dan het beste voor hun jonkies

Waarom kiezen roodborsten er in vredesnaam voor om in Nederland te blijven als ze wel kunnen sterven van de honger? Dat doen ze omdat ze niets dan het beste willen voor hun jonkies. Ze zijn in de lente meteen ter plaatse en zoeken dan een eersteklas broedplek uit. Daarom brengen ze vaak meer jongen groot dan de wegtrekkers. Na een milde winter zijn ze dus in het voordeel, maar tijdens een strenge winter… Brrr.

Roodborst / Shutterstock Roodborsten scharrelen meestal over de grond op zoek naar eten, maar komen ook wel op voertafels. Roodborst / Shutterstock

Help uw roodborst

U kunt de roodborst in uw tuin helpen. Laat bijvoorbeeld de herfstblaadjes liggen, zodat daaronder kleine kriebelbeestjes kunnen schuilen, hoe meer er zijn, hoe makkelijker te vinden. Of strooi meelwormen, ongekookte havermout, of zaden op een beschutte, sneeuwvrije plaats op de grond. Wie weet wordt u beloond met een nestje in het voorjaar!

Nationale Tuinvogeltelling

De Tuinvogeltelling: jaarlijks tellen tienduizenden mensen de vogels in hun tuin, zodat Vogelbescherming en Sovon informatie krijgen om ze beter te beschermen. Daarnaast is het ontzettend leuk én het is makkelijk, dus iedereen kan meedoen.

Ga naar de Tuinvogeltelling

Mijn tuin een vogelparadijs

Word jij ook zo blij van vogels in je tuin of op je balkon? Hang je wel eens een vetbolletje voor ze op? Je kunt nog meer doen. Doe de gratis Postcode Vogelcheck en ontdek welke vogels in jouw buurt leven en hoe je deze vogels kunt helpen.

Postcode Vogelcheck