Spring naar content

Regenwulp

Regenwulp

Overige namen
Whimbrel, Numenius phaeopus
Orde
Charadriiformes
Familie
Strandlopers (Scolopacidae)
Status
Doortrekker
Rode Lijst
Nee
 

Informatie

Roepende regenwulpen voorspellen slecht weer, zo luidt een oude volkswijsheid. Regenwulpen broeden in hoogvenen in de noordelijke naaldboszone, de taiga. Op trek doen veel van deze vogels de Waddenzee en het Nederlandse binnenland aan om bij te tanken. Is er storm en regen op komst, dan kunnen veel vogels, en inderdaad ook regenwulpen, roepend verder vliegen, op zoek naar beschutting voor het naderende regenfront. Regenwulpen zijn kleiner dan de verwante 'gewone' wulpen. De snavel is meestal ook wat korter. Wat regenwulpen echter vooral onderscheidt zijn de lichte strepen over de kop. Hierdoor is de kop contrastrijker dan bij de 'gewone' wulp.

Algemeen

Overige namen
Whimbrel , Numenius phaeopus
Orde
Charadriiformes
Familie
Strandlopers (Scolopacidae)
Status
Doortrekker
Europese verspreiding
De broedgebieden van de regenwulp liggen in de Noord-Europese taiga, waar naalbossen worden onderbroken door hoogvenen. In deze hoogvenen leeft de regenwulp. Het areaal strekt zich uit van IJsland via Fenno-Scandinaviƫ en Estland, naar Rusland, tot ver in Siberiƫ.

Naar boven

Leefomgeving en voedsel

Biotoop
Gorzen en slikken, heide, hoogveen, intergetijdenzone, oevers
Voedsel- en broedbiotoop
De regenwulp broedt op ruige velden, hoogvenen, natte en droge heide en zelfs kaalgekapte delen van bossen. Regenwulpen broeden niet in Nederland.
Voedsel
Ongewervelde bodemdieren, in Nederland veel emelten

Naar boven

Vogeltrek

Trekroute
Continentaal Europa
Overwinteringsgebied
Rotsige kusten in Afrika
 
 
 

Vogelgids

Zoek een vogelsoort.

 
 

Meer vogels in uw tuin?

Bestel hier kosteloos ons magazine Vogels dichterbij. Boordevol met tips over vogels kijken en hoe u van uw tuin een vogelparadijs maakt.

Haal de natuur in huis met dit prachtige magazine. Veel vogelplezier!

Inschrijven nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor Vogels Digitaal en ontvang elke maand nieuws over vogels en vogelbescherming, met tuintips en leuke weetjes.


nike free run 5.0 barn, rea sportskor,nike air max white pricerunner,nike air max 90 44   nike air max baby,wmns air max 1 essential,nike air max 1 ultra moire mintgröna

© Vogelbescherming Nederland, 2016

Word nu lid