X

Uw mening over onze website.

Wat vindt u van deze website? We willen het graag weten, want dan kunnen we onze website verbeteren. Wilt u aan het einde van uw website-bezoek een vragenlijst invullen? Dat duurt zo'n 5 minuten.

Doet u mee? De link naar de vragenlijst verschijnt dan in het oranje bovenaan de website. Alvast hartelijk dank!

Ja, ik doe mee Nee, ik doe niet mee
Spring naar content

Zanglijster

Zanglijster

Overige namen
Song Thrush, Turdus philomelos
Orde
Passeriformes
Familie
Lijsters (Turdidae)
Status
Jaarvogel. Zeer talrijke broedvogel; doortrekker in (zeer) groot aantal; wintervogel in vrij klein aantal
Rode Lijst
Nee
 
In onze vogelcursus.
Schrijf u nu in.
 

Informatie

Een typische zanglijstereigenschap is het stukslaan van slakkenhuizen op een vaste 'smidse', om zo bij het malse slakkenvlees te komen. Behalve slakken eten zanglijsters ook grote hoeveelheden insecten, wormen, duizendpoten en pissebedden, in najaar en winter ook bessen en fruit. Zanglijsters zijn algemene broedvogels van tuinen, parken en bossen. Hun gevarieerde zang - de naam doet zoiets al vermoeden - is een verdragend, melodieus en klankvol geluid, vrijwel altijd voorzien van 'VIEzeRIEK' strofen. Zanglijsters beginnen vroeg en eindigen laat met hun gezang, soms tot ergernis van langslapers en vroeg-naar-bed types. Hoewel er in het najaar heel veel zanglijsters doortrekken, valt dat niet zo op omdat ze vooral ’s nachts trekken en een onopvallende roep hebben.

Algemeen

Overige namen
Song Thrush , Turdus philomelos
Orde
Passeriformes
Familie
Lijsters (Turdidae)
Status
Jaarvogel. Zeer talrijke broedvogel; doortrekker in (zeer) groot aantal; wintervogel in vrij klein aantal
Europese verspreiding
Geheel Europa, met uitzondering van boomloze gebieden.

Naar boven

Leefomgeving en voedsel

Biotoop
Bos, park en tuin
Voedsel- en broedbiotoop
Struikgewas, grasvelden, open plekken in bossen en op paden, dat is waar zanglijsters hun voedsel zoeken. Het nest wordt verscholen in een dichte struik of in een boom: hoe onopvallender hoe liever het de zanglijster is. Dichte vochtige bossen, zoals rabattenbossen en elzenhakhoutpercelen, zijn favoriet. Bossen op droge zandgronden huisvesten veel minder zanglijsters, waarschijnlijk speelt kalkgebrek door verzuring van de bossen hier, net als bij mezen, een grote rol.
Voedsel
Insecten, slakken, wormen, duizendpoten, pissebedden, maar ook fruits, zoals appels en bessen.

Naar boven

Broeden

Broedperiode
Eind maart - juli
Koloniebroeder
Nee
Aantal legsels
1 - 2 legsels per jaar
Aantal eieren
3 -6 eieren

Naar boven

Vogeltrek

Trekroute
Continentaal Europa en over Noordzee en het Kanaal, naar Engeland en Ierland.
Overwinteringsgebied
Het grootste deel van de Nederlandse zanglijsters overwintert in Frankrijk en Engeland.
 
 
 

Vogelgids

Zoek een vogelsoort.

 

Kijk live mee naar vogels

Live beelden

 

Deze website maakt gebruik van cookies. Wilt u meer informatie over cookies en welke worden opgeslagen? Lees de cookieverklaring. Niet meer tonen.