Spring naar content

Wulp

Wulp

Overige namen
Curlew, Numenius arquata
Orde
Charadriiformes
Familie
Strandlopers (Scolopacidae)
Status
Jaarvogel. Vrij talrijke broedvogel; doortrekker en wintervogel in groot aantal
Rode Lijst
Nee
 

Informatie

De wulp wijst met zijn snavel naar zijn 'gulp' luidt het ezelsbruggetje. De wulp is een onmiskenbare grote bruine vogel met lange omlaag gebogen snavel. Wulpen zijn vooral te zien in het oosten van het land: Drenthe, Overijssel en Noord-Brabant herbergen het leeuwendeel van de Nederlandse wulpen. Ook de Waddeneilanden huisvesten veel wulpen. Het geluid van de wulp is zeer kenmerkend en wie het eenmaal kent zal het niet snel vergeten. Het is een mysterieus aanzwellend geluid, dat vooral in de ochtend- en avondstilte bijzonder ver kan dragen.

Algemeen

Overige namen
Curlew , Numenius arquata
Orde
Charadriiformes
Familie
Strandlopers (Scolopacidae)
Status
Jaarvogel. Vrij talrijke broedvogel; doortrekker en wintervogel in groot aantal
Europese verspreiding
De wulp is een typische en wijd verspreide palearctische vogelsoort die voorkomt in het boreale en gematigde klimaatgebied. Finland en het Verenigd Koninkrijk herbergen de grootste aantallen, maar ook Nederland is een belangrijk land voor de Wulp; ondanks de geringe grootte van het land staat het toch op de 4e plaats op de ranglijst der belangrijkste wulpenlanden.

Naar boven

Leefomgeving en voedsel

Biotoop
Akkers, graslanden, heide, hoogveen, rivieren, wad
Voedsel- en broedbiotoop
Wulpen broeden in diverse open tot tamelijk gesloten biotopen van kwelders, graslanden, hoogvenen van taiga's, duinen, akkers en heidevelden. In Nederland broeden wulpen tegenwoordig vooral in graslanden, waar voorheen heideterreinen de voorkeur handen. Na de broedperiode foerageren wulpen in groepen langs de kust en in het binnenland op weilanden.
Voedsel
Regenwormen en andere ongewervelde bodembewoners. Door de gevoelige punt van de lange snavel kan de wulp tot dieper in de bodem foerageren dan de andere steltlopers.

Naar boven

Broeden

Broedperiode
April
Koloniebroeder
Nee
Aantal legsels
1 legsel
Aantal eieren
4 eieren die door beide ouders worden bebroed.

Naar boven

Vogeltrek

Trekroute
Vanuit Noord-Rusland en Finland via de Waddenzee naar West-Frankrijk en Zuid-Engeland. Geringe trek vindt over land plaats.
Overwinteringsgebied
Langs de kusten van West-Frankrijk, Nederland en Zuid-Engeland
 
 
 

Vogelgids

Zoek een vogelsoort.

 

Kijk live mee naar vogels

Live beelden

 

Deze website maakt gebruik van cookies. Wilt u meer informatie over cookies en welke worden opgeslagen? Lees de cookieverklaring. Niet meer tonen.