Spring naar content

Vink

Vink

Overige namen
Chaffinch, Fringilla coelebs
Orde
Passeriformes
Familie
Vinken (Fringillidae)
Status
Jaarvogel. Uiterst talrijke broedvogel; doortrekker en wintervogel in zeer of uiterst groot aantal
Rode Lijst
Nee
 

Informatie

Vinken leven vrijwel overal waar bomen groeien. Hagen, houtwallen, singels, bossen, tuinen en parken: vinken komen vrijwel overal voor. Toch is het vooral hoog Nederland waar vinken in de grootste dichtheden voorkomen. Vinken eten zaden en zachte plantendelen, zoals bladknoppen. In het broedseizoen zijn het echter vooral insecten die gegeten worden. Insecten leveren meer eiwitten, welke noodzakelijk zijn voor de groei van de jonge vinken en het grote energieverbruik van de oudervogels. De zang van de vink is de bekende 'vinkeslag'. Er werden (en worden) zelfs wedstrijden gehouden met vinken in gevangenschap: de vink die het meest 'slaat' wint de wedstrijd.

Algemeen

Overige namen
Chaffinch , Fringilla coelebs
Orde
Passeriformes
Familie
Vinken (Fringillidae)
Status
Jaarvogel. Uiterst talrijke broedvogel; doortrekker en wintervogel in zeer of uiterst groot aantal
Europese verspreiding
Slechts de boomloze delen van Europa zijn vinkenloos. Geheel boreaal, gematigd en mediterraan Europa behoren tot het leefgebied van de vink.

Naar boven

Leefomgeving en voedsel

Biotoop
Bos, park en tuin
Voedsel- en broedbiotoop
Vinken vinden hun voedsel op en om bomen en struikgewas. Het nest wordt goed gecamoufleerd tussen de takken gemaakt.
Voedsel
Zaden, noten, insecten en knoppen.

Naar boven

Broeden

Broedperiode
April - juli
Koloniebroeder
Nee
Aantal legsels
2 legsels
Aantal eieren
3 - eieren

Naar boven

Vogeltrek

Trekroute
Continentaal Europa
Overwinteringsgebied
De Lage Landen, Engeland, Frankrijk en Spanje vormen het belangrijkste overwinteringsgebied voor vinken.
 
 
 

Vogelgids

Zoek een vogelsoort.

 
 

Deze website maakt gebruik van cookies. Wilt u meer informatie over cookies en welke worden opgeslagen? Lees de cookieverklaring. Niet meer tonen.