X

Uw mening over onze website.

Wat vindt u van deze website? We willen het graag weten, want dan kunnen we onze website verbeteren. Wilt u aan het einde van uw website-bezoek een vragenlijst invullen? Dat duurt zo'n 5 minuten.

Doet u mee? De link naar de vragenlijst verschijnt dan in het oranje bovenaan de website. Alvast hartelijk dank!

Ja, ik doe mee Nee, ik doe niet mee
Spring naar content

Putter

Putter

Overige namen
Goldfinch, Carduelis carduelis
Orde
Passeriformes
Familie
Vinken (Fringillidae)
Status
Jaarvogel. Vrij talrijke broedvogel; doortrekker en wintervogel in (vrij) groot aantal
Rode Lijst
Nee
 
In onze vogelcursus.
Schrijf u nu in.
 

Informatie

De putter komt oorspronkelijk voor langs de zonnige randen van vochtige loofbossen. Nog niet zo lang geleden zijn putters begonnen zich aan te passen aan door de mens gemaakte landschappen, zoals boomgaarden en parken. De belangrijkste voorwaarde voor de aanwezigheid van putters is een rijke vegetatie met veel composieten (distels, paardenbloemen). Deze planten produceren de zaden waarvan de putter vrijwel geheel afhankelijk is. Alleen de jongen krijgen tijdens hun groei ook veel insecten. Deze bevatten de voor de groei zo belangrijke eiwitten.

Algemeen

Overige namen
Goldfinch , Carduelis carduelis
Orde
Passeriformes
Familie
Vinken (Fringillidae)
Status
Jaarvogel. Vrij talrijke broedvogel; doortrekker en wintervogel in (vrij) groot aantal
Europese verspreiding
De putter is te vinden van zuidelijk Fenno-Scandinaviƫ tot in Noord-Afrika, en oostwaards tot ongeveer 96 graden oosterlengte (het Himalaya-gebergte). Spanje, Frankrijk en Portugal zijn verantwoordelijk voor de grootste aantallen putters, maar de soort is zeer regelmatig verspreid over alle Europese landen - uitgezonderd de noordelijke staten.

Naar boven

Leefomgeving en voedsel

Biotoop
Boomgaarden, bos, buitengebied, cultuurlandschappen, park en tuin, struweel, weiden (kleinschalig)
Voedsel- en broedbiotoop
De putter leeft in tamelijk open gebieden met bomen en struiken, in bosranden, in parklandschappen, heggen, boomgaarden en tuinen. Het nest wordt in een struik gemaakt, in een vork van een stam of tegen de stronk van een boom.
Voedsel
voornamelijk zaden van planten als distels, zonnebloemen en paardebloemen. Eet daarnaast ook soms insecten en bezoekt af en toe voedertafels.

Naar boven

Broeden

Broedperiode
Vanaf april
Koloniebroeder
Nee
Aantal legsels
Twee, soms drie legsels per jaar
Aantal eieren
4-6, soms 3-8

Naar boven

Vogeltrek

Overwinteringsgebied
Er bestaan vermoedens dat in Nederland broedende putters (gedeeltelijk) wegtrekken naar Zuidwest-Europa, maar ringonderzoek heeft hierover nog geen uitsluitsel gegeven.
 
 
 

Vogelgids

Zoek een vogelsoort.

 

Kijk live mee naar vogels

Live beelden

 

Deze website maakt gebruik van cookies. Wilt u meer informatie over cookies en welke worden opgeslagen? Lees de cookieverklaring. Niet meer tonen.