Spring naar content

Putter

Putter

Overige namen
Goldfinch, Carduelis carduelis
Orde
Passeriformes
Familie
Vinken (Fringillidae)
Status
Jaarvogel. Vrij talrijke broedvogel; doortrekker en wintervogel in (vrij) groot aantal
Rode Lijst
Nee
 

Informatie

De putter komt oorspronkelijk voor langs de zonnige randen van vochtige loofbossen. Nog niet zo lang geleden zijn putters begonnen zich aan te passen aan door de mens gemaakte landschappen, zoals boomgaarden en parken. De belangrijkste voorwaarde voor de aanwezigheid van putters is een rijke vegetatie met veel composieten (distels, paardenbloemen). Deze planten produceren de zaden waarvan de putter vrijwel geheel afhankelijk is. Alleen de jongen krijgen tijdens hun groei ook veel insecten. Deze bevatten de voor de groei zo belangrijke eiwitten.

Algemeen

Overige namen
Goldfinch , Carduelis carduelis
Orde
Passeriformes
Familie
Vinken (Fringillidae)
Status
Jaarvogel. Vrij talrijke broedvogel; doortrekker en wintervogel in (vrij) groot aantal
Europese verspreiding
De putter is te vinden van zuidelijk Fenno-Scandinaviƫ tot in Noord-Afrika, en oostwaards tot ongeveer 96 graden oosterlengte (het Himalaya-gebergte). Spanje, Frankrijk en Portugal zijn verantwoordelijk voor de grootste aantallen putters, maar de soort is zeer regelmatig verspreid over alle Europese landen - uitgezonderd de noordelijke staten.

Naar boven

Leefomgeving en voedsel

Biotoop
Boomgaarden, bos, buitengebied, cultuurlandschappen, park en tuin, struweel, weiden (kleinschalig)
Voedsel- en broedbiotoop
De putter leeft in tamelijk open gebieden met bomen en struiken, in bosranden, in parklandschappen, heggen, boomgaarden en tuinen. Het nest wordt in een struik gemaakt, in een vork van een stam of tegen de stronk van een boom.
Voedsel
voornamelijk zaden van planten als distels, zonnebloemen en paardebloemen. Eet daarnaast ook soms insecten en bezoekt af en toe voedertafels.

Naar boven

Broeden

Broedperiode
Vanaf april
Koloniebroeder
Nee
Aantal legsels
Twee, soms drie legsels per jaar
Aantal eieren
4-6, soms 3-8

Naar boven

Vogeltrek

Overwinteringsgebied
Er bestaan vermoedens dat in Nederland broedende putters (gedeeltelijk) wegtrekken naar Zuidwest-Europa, maar ringonderzoek heeft hierover nog geen uitsluitsel gegeven.
 
 
 

Vogelgids

Zoek een vogelsoort.

 
 

Meer vogels in uw tuin?

Bestel hier kosteloos ons magazine Vogels dichterbij. Boordevol met tips over vogels kijken en hoe u van uw tuin een vogelparadijs maakt.

Haal de natuur in huis met dit prachtige magazine. Veel vogelplezier!

Inschrijven nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor Vogels Digitaal en ontvang elke maand nieuws over vogels en vogelbescherming, met tuintips en leuke weetjes.


nike free run 5.0 barn, rea sportskor,nike air max white pricerunner,nike air max 90 44   nike air max baby,wmns air max 1 essential,nike air max 1 ultra moire mintgröna

© Vogelbescherming Nederland, 2016

Word nu lid