Spring naar content

Ooievaar

Ooievaar

Overige namen
White Stork, Ciconia ciconia
Orde
Ciconiiformes
Familie
Ooievaars (Ciconiidae)
Status
Jaarvogel. Schaarse broedvogel; doortrekker in klein aantal; wintervogel in klein aantal
Rode Lijst
Nee
 

Informatie

Met weinig vogels heeft de mens zo'n sterke band als met de ooievaar. Het is dan ook de enige grote en opvallende vogelsoort die al sinds mensenheugenis dorp, stad en veld met zijn aanwezigheid opfleurt, en bij voorkeur menselijke bouwsels als broedplaats verkiest. Volksverhalen over de ooievaar als brenger van geluk en nieuw leven maken duidelijk, dat het een graag geziene gast is. De oorspronkelijk in Nederland broedende ooievaars waren trekvogels, die van maart tot in september in ons land verbleven. Ze leefden vooral van muizen, regenwormen en grote insekten. De ooievaars uit het westen des lands overwinterden in de savanne van West-Afrika, die uit de noordelijke landsdelen vooral in Oostelijk Afrika, van Kenya tot in Zuid-Afrika. Midden jaren '70 was de ooievaar zo goed als verdwenen uit Nederland. Voor Vogelbescherming Nederland was deze enorme afname de reden in 1969 een reddingsprogramma te starten, en met succes. In 2000 broedden er 396 paren in ons land, in 2007 waren er 600 paren, in 2012 800-900 paren.

 

 

Vanuit de speciale 'ooievaars-buitenstations' weten ooievaars zich weer te redden en worden steeds minder afhankelijk van de buitenstations. De toekomst voor de ooievaar lijkt daarmee, althans voorlopig, veilig gesteld.

 

Lees meer over het Zenderonderzoek Ooievaar

Algemeen

Overige namen
White Stork , Ciconia ciconia
Orde
Ciconiiformes
Familie
Ooievaars (Ciconiidae)
Status
Jaarvogel. Schaarse broedvogel; doortrekker in klein aantal; wintervogel in klein aantal
Europese verspreiding
Oost-Europa en Spanje herbergen de grootste aantallen Ooievaars. In Polen bijvoorbeeld, zijn ooievaars een echt karakteristiek onderdeel van het landschap. Er zijn taferelen te zien zoals die vroeger ook in Nederland gemeengoed geweest zijn. Ooievaars zijn echte liefhebbers van een warm tot gematigd klimaat; ik koudere gebieden (Scandinavië, IJsland, het Verenigd Koninkrijk en Ierland) worden ze niet of nauwelijks aangetroffen.

Naar boven

Leefomgeving en voedsel

Biotoop
Graslanden, oevers, weiden (kleinschalig)
Voedsel- en broedbiotoop
Het voedsel, dat bestaat uit kikkers, muizen, mollen en insecten, wordt vooral gezocht in weilanden en hooilanden. Hoe gevariëerder deze weilanden, hoe meer prooidieren er te vinden zijn, en dus hoe geschikter het gebied is voor de ooievaar. Oorspronkelijk broeden ooievaars in bomen in natte gebieden, maar deze broedplaatsen hebben ze al zeer lang geleden verruild voor menselijke bebouwing en broedgelegenheid op palen.
Voedsel
gevarieerd dieet van insecten, kleine zoogdieren en kikkers

Naar boven

Vogeltrek

Trekroute
Nederlandse ooievaars volgen vooral de trekroute via Spanje en maken via Gibraltar de oversteek naar Afrika (de westelijke route). De meeste andere (vooral Oost-Europese) ooievaars maken gebruik van de oostelijke route, via Turkije en Israël.
Overwinteringsgebied
Tropisch (West-) Afrika
 
 
 

Vogelgids

Zoek een vogelsoort.

 
 

Meer vogels in uw tuin?

Bestel hier kosteloos ons magazine Vogels dichterbij. Boordevol met tips over vogels kijken en hoe u van uw tuin een vogelparadijs maakt.

Haal de natuur in huis met dit prachtige magazine. Veel vogelplezier!

Inschrijven nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor Vogels Digitaal en ontvang elke maand nieuws over vogels en vogelbescherming, met tuintips en leuke weetjes.


nike free run 5.0 barn, rea sportskor,nike air max white pricerunner,nike air max 90 44   nike air max baby,wmns air max 1 essential,nike air max 1 ultra moire mintgröna

© Vogelbescherming Nederland, 2016

Word nu lid