X

Uw mening over onze website.

Wat vindt u van deze website? We willen het graag weten, want dan kunnen we onze website verbeteren. Wilt u aan het einde van uw website-bezoek een vragenlijst invullen? Dat duurt zo'n 5 minuten.

Doet u mee? De link naar de vragenlijst verschijnt dan in het oranje bovenaan de website. Alvast hartelijk dank!

Ja, ik doe mee Nee, ik doe niet mee
Spring naar content

Ooievaar

Ooievaar

Overige namen
White Stork, Ciconia ciconia
Orde
Ciconiiformes
Familie
Ooievaars (Ciconiidae)
Status
Jaarvogel. Schaarse broedvogel; doortrekker in klein aantal; wintervogel in klein aantal
Rode Lijst
Nee
 

Informatie

Met weinig vogels heeft de mens zo'n sterke band als met de ooievaar. Het is dan ook de enige grote en opvallende vogelsoort die al sinds mensenheugenis dorp, stad en veld met zijn aanwezigheid opfleurt, en bij voorkeur menselijke bouwsels als broedplaats verkiest. Volksverhalen over de ooievaar als brenger van geluk en nieuw leven maken duidelijk, dat het een graag geziene gast is. De oorspronkelijk in Nederland broedende ooievaars waren trekvogels, die van maart tot in september in ons land verbleven. Ze leefden vooral van muizen, regenwormen en grote insekten. De ooievaars uit het westen des lands overwinterden in de savanne van West-Afrika, die uit de noordelijke landsdelen vooral in Oostelijk Afrika, van Kenya tot in Zuid-Afrika. Midden jaren '70 was de ooievaar zo goed als verdwenen uit Nederland. Voor Vogelbescherming Nederland was deze enorme afname de reden in 1969 een reddingsprogramma te starten, en met succes. In 2000 broedden er 396 paren in ons land en in 2007 waren er 600 paren. Vanuit de speciale 'ooievaars-buitenstations' weten ooievaars zich weer te redden en worden steeds minder afhankelijk van de buitenstations. De toekomst voor de ooievaar lijkt daarmee, althans voorlopig, veilig gesteld.

Lees meer over het Zenderonderzoek Ooievaar

Algemeen

Overige namen
White Stork , Ciconia ciconia
Orde
Ciconiiformes
Familie
Ooievaars (Ciconiidae)
Status
Jaarvogel. Schaarse broedvogel; doortrekker in klein aantal; wintervogel in klein aantal
Europese verspreiding
Oost-Europa en Spanje herbergen de grootste aantallen Ooievaars. In Polen bijvoorbeeld, zijn ooievaars een echt karakteristiek onderdeel van het landschap. Er zijn taferelen te zien zoals die vroeger ook in Nederland gemeengoed geweest zijn. Ooievaars zijn echte liefhebbers van een warm tot gematigd klimaat; ik koudere gebieden (Scandinavië, IJsland, het Verenigd Koninkrijk en Ierland) worden ze niet of nauwelijks aangetroffen.

Naar boven

Leefomgeving en voedsel

Biotoop
Graslanden, oevers, weiden (kleinschalig)
Voedsel- en broedbiotoop
Het voedsel, dat bestaat uit kikkers, muizen, mollen en insecten, wordt vooral gezocht in weilanden en hooilanden. Hoe gevariëerder deze weilanden, hoe meer prooidieren er te vinden zijn, en dus hoe geschikter het gebied is voor de ooievaar. Oorspronkelijk broeden ooievaars in bomen in natte gebieden, maar deze broedplaatsen hebben ze al zeer lang geleden verruild voor menselijke bebouwing en broedgelegenheid op palen.
Voedsel
gevarieerd dieet van insecten, kleine zoogdieren en kikkers

Naar boven

Vogeltrek

Trekroute
Nederlandse ooievaars volgen vooral de trekroute via Spanje en maken via Gibraltar de oversteek naar Afrika (de westelijke route). De meeste andere (vooral Oost-Europese) ooievaars maken gebruik van de oostelijke route, via Turkije en Israël.
Overwinteringsgebied
Tropisch (West-) Afrika
 
 
 

Vogelgids

Zoek een vogelsoort.

 

Kijk live mee naar vogels

Live beelden

 

Deze website maakt gebruik van cookies. Wilt u meer informatie over cookies en welke worden opgeslagen? Lees de cookieverklaring. Niet meer tonen.