Spring naar content

Kuifmees

Kuifmees

Overige namen
Crested Tit, Lophophanus cristatus
Orde
Passeriformes
Familie
Mezen (Paridae)
Status
Jaarvogel. Talrijke broedvogel; standvogel
Rode Lijst
Nee
 

Informatie

De kuifmees is een bijna endemische Europeaan: de verspreiding is vrijwel beperkt tot Europa. Dat komt niet veel voor in de vogelwereld. Net zomin als de prachtige nonchalante kuif, die bij opwinding zo mogelijk nóg verder wordt opgezet. Kuifmezen zijn nogal territoriale vogels die het gehele jaar in hun broedgebied verblijven. Alleen jonge vogels vormen in de winter zwervende groepjes. In het voorjaar zoeken ze alsnog een eigen territorium, waar ze de rest van hun leven zullen blijven. De kuifmees heeft misschien wat onverwachte vijanden: spechten zijn dol op mezeneieren en schromen niet een nestje kuifmezen op te peuzelen. Kuifmezen houden van bossen waarin dennen (Pinus-soorten) overheersen.

Algemeen

Overige namen
Crested Tit , Lophophanus cristatus
Orde
Passeriformes
Familie
Mezen (Paridae)
Status
Jaarvogel. Talrijke broedvogel; standvogel
Europese verspreiding
De verspreiding van de kuifmees is vrijwel beperkt tot de Europese dennenbossen. Alleen in de Oeral komt de soort ook buiten Europa voor.

Naar boven

Leefomgeving en voedsel

Biotoop
Bos
Voedsel- en broedbiotoop
Door dennen gedomineerde naaldbossen zijn favoriet. In deze bossen zoekt de kuifmees vooral naar dode berkenbomen, waarin het vrouwtje een nestholte uithakt. Daarvoor moet het hout wel zacht genoeg zijn: in tegensteling tot spechten heeft de kuifmees geen op hakken toegeruste schokdempers in de kop.
Voedsel
Insecten en spinnen

Naar boven

Broeden

Broedperiode
Vanaf half april
Koloniebroeder
Nee
Aantal legsels
Meestal één, soms twee legsels
Aantal eieren
4-8, soms tot 11 eieren

Naar boven

Vogeltrek

Overwinteringsgebied
Kuifmezen zijn strikte standvogels, die 's winters nog geen vleugellengte buiten het normale territorium komen.
 
 
 

Vogelgids

Zoek een vogelsoort.

 
 

Meer vogels in uw tuin?

Bestel hier kosteloos ons magazine Vogels dichterbij. Boordevol met tips over vogels kijken en hoe u van uw tuin een vogelparadijs maakt.

Haal de natuur in huis met dit prachtige magazine. Veel vogelplezier!

Inschrijven nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor Vogels Digitaal en ontvang elke maand nieuws over vogels en vogelbescherming, met tuintips en leuke weetjes.


nike free run 5.0 barn, rea sportskor,nike air max white pricerunner,nike air max 90 44   nike air max baby,wmns air max 1 essential,nike air max 1 ultra moire mintgröna

© Vogelbescherming Nederland, 2016

Word nu lid