Spring naar content

De ijseend is terug

Vrijdag 21 december 2012

"De" ijseend is terug! Zo luidt de blije reactie van vogelaars in het Gooi. Het betreft een oude bekende: een mannetje ijseend dat jaarlijks overwintert op het Gooimeer bij Huizen in Noord-Holland. Op 19 december werd hij voor het eerst deze winter weer gezien bij de Pier van Huizen. Het is de elfde winter op rij dat de ijseend daar verblijft; de winter van 2002-2003 was de eerste keer.

De ijseend is een bijzonder fraaie eend, met een voornamelijk zwart-wit verenpak en een lange staart. Het is een Arctische soort, die broedt op de toendra's van het Noordelijke Halfrond, in zowel Eurazië als Noord-Amerika. In Nederland is de ijseend erg schaars, die in kleine aantal overwintert op de Waddenzee en in zeer kleine aantal elders voor de kust. Daarbuiten is hij zeldzaam. Hij leeft van vooral van schelpdieren die hij duikend bemachtigt.

Babbelen

IJseenden zitten vaak ver uit de kust. De ijseend van Huizen biedt daarom goede mogelijkheden om deze soort prachtig te zien. Opvallend aan is zijn luidruchtigheid: hij maakt vaak een babbelend, haast menselijk geluid. Bij gebrek aan vrouwtjes van de eigen soort maakt de ijseend van Huizen regelmatig vrouwtjes brilduikers het hof. Hierbij vliegt hij vaak op, om met stilgehouden vleugels even boven het water te zweven, waarna hij opvallend met zijn borst in het water plonst. Omdat een adult mannetje ijseend zo zeldzaam is in het binnenland, gaat men ervan uit dat de ijseend van Huizen steeds dezelfde vogel betreft.

Gevoelig voor vogelgriep

De belangrijkste overwinteringsgebieden van de ijseend in Europa liggen in de Baltische Zee. De aantallen nemen daar echter snel af; BirdLife International beschouwt de soort nu als bedreigd. De ijseend wordt in de overwinteringsgebieden bedreigd door o.a. verdrinking in visnetten, jacht en olievervuiling en is bovendien erg gevoelig voor epidemieën van vogelgriep. Ook in de broedgebieden heeft de ijseend problemen. Het broedsucces is al jarenlang veel te laag, onder andere omdat de vrouwtjes door een te slechte conditie vaak een broedseizoen overslaan. Ook eist vervuiling van de Noordelijke IJszee uit chemische en nucleaire bronnen zijn tol. In 2006-2007 spoelden duizenden dode ijseenden aan op de kust van de Barentsz Zee in Rusland.

Kijk op www.waarneming.nl  voor waarnemingen van de ijseend in Nederland.

Foto: IJseend, Huizen, 12 december 2006 (Erik de Waard)


Naar boven

Overige berichten

Koekoeken al onderweg naar Nederland
Maandag 9 maart 2015
Kieshulp voor natuur
Woensdag 4 maart 2015
Tienduizenden veldleeuweriken dood door maaien
Donderdag 26 februari 2015

Natuurgebeurtenissen

naar alle natuurberichten

Digitale nieuwsbrief

aanmelden

 

Meer vogels in uw tuin?

Bestel hier kosteloos ons magazine Vogels dichterbij. Boordevol met tips over vogels kijken en hoe u van uw tuin een vogelparadijs maakt.

Haal de natuur in huis met dit prachtige magazine. Veel vogelplezier!

Inschrijven nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor Vogels Digitaal en ontvang elke maand nieuws over vogels en vogelbescherming, met tuintips en leuke weetjes.


nike free run 5.0 barn, rea sportskor,nike air max white pricerunner,nike air max 90 44   nike air max baby,wmns air max 1 essential,nike air max 1 ultra moire mintgröna

© Vogelbescherming Nederland, 2016

Word nu lid