Spring naar content

Russen in de tuin!

Maandag 19 november 2012

koolmees / Ruud van BeusekomKoolmezen afkomstig uit Oost-Europa die ‘vreemd’ roepen. In het Natuurbericht van 6 november heeft u al kunnen lezen dat Nederland deze herfst wordt bezocht door recordaantallen koolmezen en dat veel van die koolmezen anders roepen dan de ‘onze’. Waarschijnlijk komen deze vogels uit Rusland, zo blijkt uit Duits speurwerk.

Tienduizenden trekkende koolmezen

In Nederland zijn in oktober tienduizenden trekkende koolmezen gesignaleerd, veel meer dan in andere jaren. Er zijn er duizenden gevangen voor ringonderzoek. Uit dit onderzoek blijkt dat deze koolmezen deels uit de Baltische staten komen – waar ze geringd werden tijdens de trek – en vermoedelijk van nog veel oostelijker: uit Rusland. Voedselgebrek heeft ze naar het westen gedreven.

Vreemde roep ook in andere landen

Vogelaars uit verschillende delen van het land is het opgevallen dat veel koolmezen in die rondtrekkende groepen anders roepen. Het meest opvallend is een schel, hoog en snel wie-wie-wie. Dit klinkt duidelijk anders dan de vergelijkbare roep van ‘onze’ koolmees. Maar niet alleen in Nederland, ook in Duitsland, België, Frankrijk, de Baltische staten en in Finland is vogelkenners deze vreemde koolmezenroep opgevallen. Op het Duitse eilandje Helgoland, gelegen in de Duitse Bocht, werden verschillende roepen van koolmezen opgenomen; het zijn precies dezelfde vreemde roepjes zoals ze nu ook in Nederland worden gehoord.

Vreemd roepende koolmezen

Een hint naar het herkomstgebied van de vreemd roepende koolmezen komt uit het speurwerk van de Duitse vogelaar Matthias Feuersenger. Hij ontdekte geluidsopnamen van roepende koolmezen die gemaakt zijn in Cheboksary, Chuvashskaya Respublika, Rusland. Ze zijn vrijwel identiek aan de geluiden van Helgoland en Nederland. Cheboksary ligt 700 kilometer ten oosten van Moskou. Hebt u Russen in de tuin? Vermoedelijk dus wel, want deze koolmezen zitten nu overal.

Verder luisteren

 


Naar boven

Overige berichten

Tienduizenden veldleeuweriken dood door maaien
Donderdag 26 februari 2015
Paarse strandlopers overwinteren aan Nederlandse 'rotskusten'
Maandag 23 februari 2015
Koning van de weide eet ook rijst
Dinsdag 10 februari 2015

Natuurgebeurtenissen

naar alle natuurberichten

Digitale nieuwsbrief

aanmelden

 

Vogels+ magazine gratis op uw tablet

Vogels+ is het magazine van de Vogelbescherming voor vogelaars. Download de gratis app Vogelbescherming in Google Play of App Store.

Inschrijven nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor Vogels Digitaal en ontvang elke maand nieuws over vogels en vogelbescherming, met tuintips en leuke weetjes.


© Vogelbescherming Nederland, 2014

Word nu lid