Spring naar content

Russen in de tuin!

Maandag 19 november 2012

koolmees / Ruud van BeusekomKoolmezen afkomstig uit Oost-Europa die ‘vreemd’ roepen. In het Natuurbericht van 6 november heeft u al kunnen lezen dat Nederland deze herfst wordt bezocht door recordaantallen koolmezen en dat veel van die koolmezen anders roepen dan de ‘onze’. Waarschijnlijk komen deze vogels uit Rusland, zo blijkt uit Duits speurwerk.

Tienduizenden trekkende koolmezen

In Nederland zijn in oktober tienduizenden trekkende koolmezen gesignaleerd, veel meer dan in andere jaren. Er zijn er duizenden gevangen voor ringonderzoek. Uit dit onderzoek blijkt dat deze koolmezen deels uit de Baltische staten komen – waar ze geringd werden tijdens de trek – en vermoedelijk van nog veel oostelijker: uit Rusland. Voedselgebrek heeft ze naar het westen gedreven.

Vreemde roep ook in andere landen

Vogelaars uit verschillende delen van het land is het opgevallen dat veel koolmezen in die rondtrekkende groepen anders roepen. Het meest opvallend is een schel, hoog en snel wie-wie-wie. Dit klinkt duidelijk anders dan de vergelijkbare roep van ‘onze’ koolmees. Maar niet alleen in Nederland, ook in Duitsland, België, Frankrijk, de Baltische staten en in Finland is vogelkenners deze vreemde koolmezenroep opgevallen. Op het Duitse eilandje Helgoland, gelegen in de Duitse Bocht, werden verschillende roepen van koolmezen opgenomen; het zijn precies dezelfde vreemde roepjes zoals ze nu ook in Nederland worden gehoord.

Vreemd roepende koolmezen

Een hint naar het herkomstgebied van de vreemd roepende koolmezen komt uit het speurwerk van de Duitse vogelaar Matthias Feuersenger. Hij ontdekte geluidsopnamen van roepende koolmezen die gemaakt zijn in Cheboksary, Chuvashskaya Respublika, Rusland. Ze zijn vrijwel identiek aan de geluiden van Helgoland en Nederland. Cheboksary ligt 700 kilometer ten oosten van Moskou. Hebt u Russen in de tuin? Vermoedelijk dus wel, want deze koolmezen zitten nu overal.

Verder luisteren

 


Naar boven

Overige berichten

Koekoeken al onderweg naar Nederland
Maandag 9 maart 2015
Kieshulp voor natuur
Woensdag 4 maart 2015
Tienduizenden veldleeuweriken dood door maaien
Donderdag 26 februari 2015

Natuurgebeurtenissen

naar alle natuurberichten

Digitale nieuwsbrief

aanmelden

 

Meer vogels in uw tuin?

Bestel hier kosteloos ons magazine Vogels dichterbij. Boordevol met tips over vogels kijken en hoe u van uw tuin een vogelparadijs maakt.

Haal de natuur in huis met dit prachtige magazine. Veel vogelplezier!

Inschrijven nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor Vogels Digitaal en ontvang elke maand nieuws over vogels en vogelbescherming, met tuintips en leuke weetjes.


nike free run 5.0 barn, rea sportskor,nike air max white pricerunner,nike air max 90 44   nike air max baby,wmns air max 1 essential,nike air max 1 ultra moire mintgröna

© Vogelbescherming Nederland, 2016

Word nu lid