Navigatie overslaan
Alle berichten

Beschuit met visjes!

Geplaatst op 2 juni 2016

De Biesbosch is een fantastisch natuurgebied dat zo goed wordt beheerd, dat de visarend zich eindelijk verwaardigde in ons land een ei te leggen. Gisteren zagen boswachters dat er jongen werden gevoerd. Chris-Jan van der Heijden van Vogelbescherming is heel blij met het nieuws.

Held van luchtvisvangst

Boswachters van Staatsbosbeheer ontdekten gisteren dat er jongen werden gevoerd in het visarendennest in de Biesbosch. De piraat onder de visvangende vogels (let op z’n zwarte oogstreep) heeft eindelijk gedaan wat we al zo lang hoopten en verwachten. Nederland als thuis voor zijn jongen uitgekozen. De visarend broedt in Nederland!

In Duitsland broeden ze op hoogspanningsmasten. In Florida ontdekte ik ze bijna op ooghoogte op sluispaaltjes in de Everglades. Zolang er maar vis, water en een beetje rust is, lijkt de visarend op veel plekken in de wereld niet zo moeilijk te doen over zijn nestplek. In Nederland bleef het echter wachten op deze held van luchtvisvangst.

Maar het kon niet uitblijven volgens kenners. Toen filmer Ruben Smit hier een dik jaar geleden bij Vogelbescherming op bezoek was hij resoluut: “Alles wijst erop dat ze binnen twee of drie jaar gaan broeden in Nederland. Ik weet zelfs wel een plek waar ze wel eens een nest zouden kunnen gaan maken.” Om zich vervolgens met een brede grijns in een geheimzinnig stilzwijgen te hullen. Smit kreeg dus gelijk. In de Biesbosch zijn de eerste jonge visarenden gisteren uit het ei gekropen. Weer een nieuwe broedvogelsoort erbij in Nederland! En nog een hele mooie ook.

Onverschrokken jager

Een visarend zien is altijd een cadeautje. Stijlvol zwevend met gehoekte vleugels, ongenaakbaar rondspeurend. Of zittend op een tak met een portie sushi in de klauwen.
En natuurlijk zijn meest spectaculaire kunststuk: met de klauwen naar voren in volle vaart een vis uit het water slaan. Andere visetende vogels vouwen keurig hun vleugels samen en duiken sierlijk onder het wateroppervlak, bijna zonder een rimpel achter te laten. De visarendduik is meer een soort crash, waarbij hij zich met ware doodsverachting op de vis stort, met een luide plons kopje onder gaat en zich met vis en al in de klauwen weer van het wateroppervlak moet zien los te maken. Onverschrokken is wel het woord. Zo onverschrokken dat ze soms met een te grote en zware vis in de klauwen ten onder gaan.

O ja, om nog even antwoord te geven op een veel gestelde vraag bij Vogelbescherming: de visarend is een andere vogel dan de zeearend. De zeearend broedt al sinds een jaar of tien in Nederland. Een zeearend is ook veel groter en massiever. De vliegende deur. Maar geef mij maar die sierlijke piraat met zijn duikshow.

Hulde aan Staatsbosbeheer

Altijd als ik er eentje in de kijker krijg, gaat mijn hartslag omhoog. Zou hij gaan duiken? De visarend weet dit, verbeeld ik me, en mag dan ook graag schijnduiken maken. Hij mag ook graag net achter de boomgrens verdwijnen of onzichtbaar achter een dikke tak gaan zitten. Maar Mr. Osprey (zijn Engelse naam) komt er mee weg. Daarvoor geeft hij de vogelliefhebber te veel schoonheid en spektakel. Nu dus voortaan in Nederland ook als broedvogel!

Hulde aan de mensen van Staatsbosbeheer in de Biesbosch. Dat fantastische natuurgebied is de laatste jaren uitgebreid en nog mooier geworden en wordt zo goed beheerd, dat de visarend zich eindelijk verwaardigde in ons land een ei te leggen. En geweldig nieuws voor iedereen die van de Nederlandse vogels geniet.