Spring naar content

Committed to Birds: gezamenlijk project tussen Vogelbescherming en golfsport

Woensdag 11 september 2013

Joost Luiten is ambassadeur van uniek vogelproject

Joost Luiten, Nederlands beste golfer, wordt ambassadeur van Committed to Birds. Committed to Birds is een initiatief van Vogelbescherming Nederland en de Nederlandse Golf Federatie. Deze unieke samenwerking is bekrachtigd aan de vooravond van het KLM Open. Rondom dit project worden de komende jaren gezamenlijke acties uitgezet om de bewustwording rond het belang van vogels te vergroten, zowel bij golfbanen en golfclubs als bij golfers. Joost Luiten verleent hieraan zijn medewerking, omdat ook hij het belang van de natuur rondom golfbanen inziet: “Mijn caddie Martin Gray is een actief vogelaar. Tijdens onze rondes wijst hij me altijd op de vogels in de baan. Zo ben ik steeds meer de vogels gaan waarderen.” De Nederlandse golfsport loopt mede door dit initiatief internationaal voorop in duurzaam golf.

Vogels gelden als een graadmeter voor de kwaliteit van onze leefomgeving. Gaat het goed met de vogels, dan gaat het goed met de natuur. Goed baanbeheer is daarom van groot belang om de habitat van vogels te handhaven en deze verder te ontwikkelen. Door deze verantwoordelijkheid op zich te nemen, positioneert de golfsport zich wederom als een groene sport. Het belang van dit project is zo groot dat The Royal & Ancient (R&A, de overkoepelende en regelgevende organisatie voor de gehele golfsport) heeft toegezegd om deze samenwerking als best practice te gebruiken binnen Europa.

Committed to Birds

Het programma Committed to Birds is gericht op golfbaanbeheerders en clubs en heeft als doel de bewustwording en het belang van natuur en vogels op de baan te vergroten, waardoor er een duurzame vogelhabitat ontwikkeld kan worden. Het beheer van een golfbaan vraagt naast aandacht voor de speelkwaliteit ook om zorg voor de natuur. Met het thema ‘Golfers love birdies’ worden golfers benaderd door middel van publieksacties waarbij een link wordt gelegd tussen golf en vogels.

Vogelbescherming Nederland reageert enthousiast: “Wij zijn blij met de samenwerking met de NGF en Joost Luiten. Hierdoor ontstaat een geweldige kans om samen te werken aan duurzame golfbanen met een positief effect op vogels en natuur. Van verschillende banen weten we dat ze staan te popelen om mee te doen.”

Over Vogelbescherming Nederland

Vogelbescherming Nederland is een onafhankelijke, landelijke natuurbeschermingsorganisatie. Een actieve vereniging die o.a. wordt ondersteund door 153.000 leden, bedrijven en instellingen. Vogelbescherming is de Nederlandse partner van BirdLife International, de organisatie die wereldwijd opkomt voor vogels en hun leefgebieden.

Golf in Nederland

Golf is - na voetbal en tennis - sinds 2009 de derde sport van Nederland, gerekend naar het aantal geregistreerde beoefenaren. In 1990 waren er in Nederland 110 banen voor 50.000 golfers. In 2013 kunnen de ruim 376.000 beoefenaren terecht op 200 golfaccommodaties.

Met ruim 45 golfbanen voorzien van een GEO-certificaat (een internationaal duurzaamheidscertificaat) loopt Nederland ver voor op andere landen. Het belang van duurzaam beheer is groot en steeds meer golfbaanbeheerders nemen hun verantwoordelijkheid hierin.

Het NGF-programma Committed to Green zet aan tot het formuleren van een langetermijnbeleid voor de golfbaan. Het blijkt ook mogelijk om flinke besparingen te realiseren met de verduurzaming van het beheer. De NGF ondersteunt sinds 1996 actief in de begeleiding richting certificering.

Meer informatie

 

 

 


Naar boven

Overige berichten

Scoren met spreeuwen
Maandag 22 augustus 2016
Intensivering van de landbouw doet inspanningen voor agrarisch natuurbeheer teniet
Donderdag 18 augustus 2016
Kleine strandlopers op bollenvelden
Maandag 15 augustus 2016

Digitale nieuwsbrief

aanmelden

 

Meer vogels in uw tuin?

Bestel hier kosteloos ons magazine Vogels dichterbij. Boordevol met tips over vogels kijken en hoe u van uw tuin een vogelparadijs maakt.

Haal de natuur in huis met dit prachtige magazine. Veel vogelplezier!

Inschrijven nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor Vogels Digitaal en ontvang elke maand nieuws over vogels en vogelbescherming, met tuintips en leuke weetjes.


nike free run 5.0 barn, rea sportskor,nike air max white pricerunner,nike air max 90 44   nike air max baby,wmns air max 1 essential,nike air max 1 ultra moire mintgröna

© Vogelbescherming Nederland, 2016

Word nu lid