Spring naar content
 

Geen Usutu-virus aangetroffen in Nederlandse merels

Dinsdag 18 december 2012

merel / Jouke AltenburgHet voor merels dodelijke Usutu-virus heeft Nederland nog niet bereikt. Dit heeft onderzoek van het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) aangetoond.

Nadat begin oktober duidelijk werd dat het Usutu-virus was opgerukt tot aan de Nederlandse/Duitse grens, kon niet uitgesloten worden dat het voor merels dodelijke Usutu-virus al dit jaar in Nederland zou toeslaan. Vogelbescherming Nederland riep daarom op dode merels te melden bij het DWHC en daarop kwam vanuit het gehele land een stroom van honderden meldingen over dode merels en lijsterachtigen binnen bij Vogelbescherming Nederland, Sovon Vogelonderzoek Nederland en het DWHC.

Alle testen negatief

In oktober zijn door het DWHC ruim 70 dode vogels opgehaald voor sectie. Dit waren voornamelijk merels, maar ook zanglijsters en enkele andere vogelsoorten. Deze 70 vogels werden geselecteerd voor onderzoek omdat ze op grond van de melding het meest voldeden aan de symptomen waaraan het virus te herkennen is. Maar bij onderzoek van de merels en zanglijsters is geen Usutu-virus aangetroffen. Na sectie bij het DWHC is materiaal van deze dieren naar het RIVM gestuurd ,waar het is getest op aanwezigheid van Usutu-virus. Alle testresultaten zijn negatief. Er zijn dus tot op heden geen aanwijzingen gevonden voor aanwezigheid van deze virusziekte in Nederland.

Alert in 2013

Toch is de verwachting dat het Usutu-virus Nederland in de komende jaren wel zal bereiken. Het virus wordt door muggen overgebracht en zodra het muggenseizoen in het voorjaar aanbreekt zal het virus zich waarschijnlijk dus weer verder verspreiden. Wanneer dat zal gebeuren in Nederland en hoe breed en snel de verspreiding zal zijn, is echter nauwelijks te voorspellen. De samenwerkingspartners (Vogelbescherming, Sovon en het DWHC) zijn daarom komend voorjaar extra alert op de mogelijkheid van voorkomen van deze ziekte.

Vogelbescherming Nederland wil iedereen bedanken die de afgelopen maanden zieke of dode merels heeft gemeld. Het toont de grote betrokkenheid aan van Nederlanders bij deze populaire tuinvogel. Door al deze meldingen hebben we snel een compleet beeld kunnen krijgen en kon het onderzoek snel opgestart worden.

 


Naar boven

Overige berichten

Scoren met spreeuwen
Maandag 22 augustus 2016
Intensivering van de landbouw doet inspanningen voor agrarisch natuurbeheer teniet
Donderdag 18 augustus 2016
Kleine strandlopers op bollenvelden
Maandag 15 augustus 2016
 
 

Meer vogels in uw tuin?

Bestel hier kosteloos ons magazine Vogels dichterbij. Boordevol met tips over vogels kijken en hoe u van uw tuin een vogelparadijs maakt.

Haal de natuur in huis met dit prachtige magazine. Veel vogelplezier!

Inschrijven nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor Vogels Digitaal en ontvang elke maand nieuws over vogels en vogelbescherming, met tuintips en leuke weetjes.


nike free run 5.0 barn, rea sportskor,nike air max white pricerunner,nike air max 90 44   nike air max baby,wmns air max 1 essential,nike air max 1 ultra moire mintgröna

© Vogelbescherming Nederland, 2016

Word nu lid